Банкеръ Daily

Новини

СПАСЯВАНЕТО НА КОРАБА ТОЛСТОЙ НЕВИЖДАНО У НАС ОТ БЛИЗО 20 ГОДИНИ

През последните 20 години в България не се е провеждала спасителна операция, като тази на потъналия кораб „Толостой, заяви изпълнителният директор на ИА „Морска администрация кап. Николай Апостолов. Днес във Варна беше дадена пресконференция на представители от институциите, взели участие в операцията по търсенето и спасяването на екипажа от потъналия на 27 септември 2008 г. кораб „Толостой.
По време на нея беше направен детайлен обзор на действията на всяка една от институциите - ИА „Морска администрация, Военно-морските сили, Гранична полиция и Гражданска защита.
Показахме, че при добра организация институциите могат да работят добре, съобщи Николай Апостолов. Обследвани бяха повече от 1 650 квадратни морски мили. За първи път представители на средствата за масово осведомяване имаха възможността да наблюдават пряко развитието на спасителните действия, заяви още той.
В операцията по търсенето и спасяването взеха участие и доброволчески сили от град Приморско. Включването им в спасителната операция е взаимствано от Агенцията за морска безопасност и брегова охрана на Обединеното кралство, която разработи туининг проект съвместно с ИА „Морска администрация. Той беше финансиран по програма ФАР. Основната му цел беше усъвършенстване и повишаване на ефективността на българската система за търсене и спасяване на хора по море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във