Банкеръ Weekly

Новини

Спад до 1.7% на инфлацията в еврозоната

Нивото на инфлацията в еврозоната е спаднало до 1.7% през март, съобщи днес Евростат.


Цифрите са в съответствие с целта на Европейската централна банка от под 2 на сто. Спадът отразява слабата икономика и високата безработица в страните от валутния блок


Потребителските цени в 17-те държави, които използват еврото, са се увеличили с 1.7% през миналия месец спрямо март 2012-а. Това регистрира лек спад от нивото от 1.8 процента през февруари. Европейската централна банка се стреми да поддържа показателя под 2 процента.


Цените на енергията са най-вече отговорни за по-ниската инфлацията. През март те се увеличават с 1.7%, което бележи спад от 3.9% през февруари.


Понижението съвпада с прогнозите на икономистите, въпреки че голяма част от тях очакваха показателят да падне до 1.6 на сто.


Това е третият пореден месец на спад на инфлацията в еврозоната и също така бележи намаляване с 1 процентен пункт спрямо стойностите от преди една година.


Март отчита най-ниска инфлация от август 2010-а на фона на дълбоката рецесия и рекордно високата безработица в еврозоната, които влияят негативно върху заплатите и потребителските разходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във