Банкеръ Daily

Новини

Созопол ще има нова пречиствателна станция

Нова пречистелна станция за 78 млн. лв ще бъде построена в Созопол. Съоръжението ще може да обслужва 65 хил. жители и трябва да бъде готово до две години. По план обработената вода трябва да бъде отвеждана на миля и половина в морето.


Изграждането на съоръжението в града продължава вече години и струва милиони. Преди година тогавашният регионален министър и настоящ президент Росен Плевнелиев заплаши, че държавата няма да финансира пречиствателните станции, ако не получи достоверни данни за броя на жителите в общините. Причина за коментара му беше, че Созопол беше подала информация за 80 хил. легла на територията й. Според информация на министерството на икономиката, по която държавата получава постъпления от туристически данък, те са обаче едва 2 хиляди.


Плевнелиев тогава коментира, че бройката е завишена, за да се стигне до по-високата цена за финансирането. Дали е магистрала или пречиствателна станция тя може да се финансира по европейските фондове само ако има качествено прединвестиционно проучване и точни данни, заяви в края на през август миналата година той.


В понеделник министърът на околната среда и водите Нона Караджова каза, че проектът ще предотврати изливането на над 300 хиляди тона азот и фосфор в морето. Към пречиствателната станция ще бъдат изградени още довеждащи колектори и канализация.


Министър Караджова подписа договора за строежа на съоръжението с кмета Панайот Рейзи. Тя се похвали, че проектът щял да реши проблема на Черноморието с екологията и увери, че в останалите населени места също се работело по този проблем.


Деветдесет и седем процента от средствата за проекта ще бъдат отпуснати по оперативна програма Околна среда. Общият й ресурс е 3.5 млрд. лева, а черноморските общини имат право да ползват повече от 720 млн. лева по нея, посочват от министерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във