Банкеръ Weekly

Новини

„Союз успешно се скачи с Международната космическа станция

Изстреляната от Байконур ракетаnbsp; bdquo;Союз ТМА-08Мrdquo; успешно се скачи към Международната космическа станция, предаде ИТАР-ТАСС. Екипажът на руския пилотируем кораб се състои от Павел Виноградов, Александър Мисуркин и американския астронавт Кристофър Касиди. Те ще останат в орбиталната станция повече от четири месеца. През това време ще монтират апаратура за прогнозиране на стихийни бедствия.


На 31 август Виноградов ще стане най-възрастния космонавт, пребивавал в орбита, когато той ще навърши 60 години.


В историята на експлоатацията на МКС днешният полет на Союз е първият, който се провежда по съкратена шестчасова схема, като досегашните продължаваха по два дни.


Изграждането на Международната космическа станция започва през 1998 година. Тя е на ниска околоземна орбита и може да бъде видяна от Земята с невъоръжено око. Височината ѝ варира от 319.6 km до 346.9 km над повърхността на планетата. Станцията се движи със средна скорост около 27 743.8 km/h, извършвайки 15.7 орбити на ден. Първият компонент на сателита е на орбита от 20 ноември 1998 година или от 14 години, а първият екипаж пристига на 2 ноември 2000 година, като към днешна дата станцията е постоянно обитавана вече над 12 години, което е рекорд.


Орбиталният комплексnbsp; е завършен към края на 2011 година с изключение на руския сегмент и се очаква да функционира поне до 2020 година.nbsp; Към днешна дата той е най-голямото съоръжение в космоса, което е било изграждано досега. Когато бъде завършена, станцията ще има големината на игрище и ще тежи 455 тона. Невъзможно е МКС да бъде изградена на Земята и тогава да бъде изстреляна. Няма ракета, достатъчно голяма и достатъчно мощна да издигне такова съоръжение в космоса. Затова многомодулният сателит се изгражда в космоса, като се изстрелват сегмент след сегмент.


Станцията е обслужвана основно от руските космически кораби Союз и Прогрес и от доскоро от американската космическа совалка, преди програмата да бъде прекратена от НАСА. На 9 март 2008 г. ЕКА изстрелва с ракета-носител Ариана 5 първият Автономен товарен кораб, наречен Жул Верн ATV с товар над 8 000 kg. Корабът се скачва успешно със станцията. На 10 септември 2009 година прави дебют и японския непилотиран Товарен кораб H-II. От тогава европейските и японските снабидетлни кораби извършват полети средно по веднъж годишно. След отстраняването на космическата совалка през 2011 година, НАСА планира да използва услугите на частни компании и космически кораби за снабдяване на американския сегмент на станцията. Космическият кораб Дракон вече има успешни тестови полети.


Официалният език на борда на МКС е английският език. Орбиталният комплекс е най-скъпоструващият обект, построен досега от човечеството

Facebook logo
Бъдете с нас и във