Банкеръ Daily

Новини

SOFIX СЕ СРИНА С 600 ПУНКТА

Инфарктно бе началото на днешната сесия на фондовата борса в София. Основният индекс на Българска фондова борса се срина под 600 пункта, а акциите на основни дружества паднаха под емисионните си стойности.
595 пункта удари само за половин час търговия индексът на сините чипове. SOFIX е пуснат на 20 октомври 2000 година от ниво 100 пункта, а резултатът му от началото на днешната сесия е следствие на продължаващата вече една година корекция, предаде Дарик радио. Колосът от официален пазар Химимпорт падна под емисионната си стойност. С двуцирени понижения се търгуваха книжата и на другите големи компании - Индустриален холдинг България и Мобнат, които към обяд получиха подкрепа и стопиха част от загубите.
Цените на дружества като Зърнени храни България и Метизи от град Роман спаднаха устойчиво под номиналната стойност на книжата им. Покосени от лавината на разпродажбите са и дружества от сектора на недвижимите имоти, както и банките.
Повече от 80 хиляди акции на Първа инвестиционна банка смениха собственика си, а книжата на Българо-американска кредитна банка поевтиняват с повече от 20 процента. Търговията е оборотна за 5,6 милиона лева към 11:30 часа.
Според анализатори в условията на финансова криза и всеобща пазарна паника най-погрешният ход е продажбата на всяка цена. Българските компании не са изправени пред проблемите, които имат бизнесите в САЩ и Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във