Банкеръ Daily

Новини

Софийските паркинг такси са скочили

София се нарежда на 73-то място в света по месечни цени за паркиране, показва годишното пазарно проучване на Colliers International, което разглежда цените за паркиране в общо 156 различни точки на света. Столицата скача с 35 позиции за една година, като през 2010 тя е била на 108-мо място. Като цяло, според проучването навсякъде по света е отчетено повишение на таксата за паркиране, а европейските столици представляват над половината от Топ 25 най-скъпи за паркиране градове в света.
В Европа българската столица заема 46-та позиция по месечни цени на паркиране, като изпреварва Варшава и Берлин и се нарежда непосредствено след столиците на Латвия, Украйна и Словакия. Проучването на Colliers е към юни 2011 г. и отчита средните цени за паркиране в централните части на големите градове в света. В София, месечната цена за паркинг в центъра на града (без Синя зона и запазено паркомясто) възлиза средно на 130 евро на месец, докато дневната тарифа за пълен работен ден е около 10 евро.
Същевременно за една година българската столица изпреварва някои столици като Тирана и се нарежда на трето място за паркинг в центъра на града на Балканския полуостров след Атина (275 евро) и Белград (210 евро). Изненадващо, най-ниска на Балканския полуостров е месечната такса в Истанбул – 89 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във