Банкеръ Daily

Новини

Софийската градска прокуратура ще поиска имунитета на Станишев

Софийската градска прокуратура ще предложи на главния прокурор Борис Велчев да поиска депутатския имунитет на бившия премиер Сергей Станишев. Това заяви градският прокурор Николай Кокинов, цитиран от БНР. Той бе крайно лаконичен за мотивите, по които е преценено, че бившият премиер е извършил престъпление, разгласявайки класифицирана информация.
Преди седмица Станишев даде показания във връзка със секретната справка на ДАНС, която наследникът му Бойко Борисов получи от бившия секретен сътрудник Алексей Петров. Тогава Станишев заяви, че е спокоен и обясни, че е върнал документа в агенцията и даже разпоредил проверка по него.
След проведените досега разпити обаче, от прокуратурата смятат, че Сергей Станишев трябва да бъде разследван за това, че е изгубил документ, съдържащ материали, които представляват държавна тайна, както и, че с това е станал причина за разкриване на класифицирана информация - макар и по непредпазливост.
След като бъде оформено искането на главния прокурор, парламентът ще трябва да реши дали да свали имунитета на Сергей Станишев. Възможно е обаче процедурата да бъде съкратена, след като в началото на скандала бившият министър-председател обяви, че е готов доброволно да се откаже от наказателната си неприкосновеност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във