Банкеръ Daily

Новини

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” обявява прием на семинаристи за учебната 2010/2011

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” обявява прием на семинаристи за учебната 2010/2011 г., съобщиха от духовното училище. Всички ученици живеят на пълен пансион. Издръжката е от Св. Синод на Българската православна църква.
Софийската духовна семинария е основана през 1903 г. като средно общообразователно духовно училище, в което се обучават младежи на възраст от 15 до 20 години от цялата страна и етнически българи от Македония, Молдова, Украйна и Албания. Висшият църковен клир на Българската православна църква е съставен от възпитаници на духовната школа. Софийската духовна семинарията „Св. Йоан Рилски” дава своя принос и в областта на академичното знание. Нейни възпитаници защитават докторски дисертации в различни научни сфери.
Днес Софийската духовна семинария е средно общообразователно духовно училище, отговарящо на всички изисквания на просветното министерство. Учебната програма е насочена към няколко образователни сфери. Учениците учат богословски дисциплини, изучават английски и руски език, както и езици, които се преподават само в това учебно заведение, като латински, гръцки и църковнославянски. Силно застъпен е историческият цикъл. Изучава се гражданска история, обща църковна история и история на Българската православна църква. Освен изброените дисциплини, в Семинарията усилено се изучава и древно църковно пеене. Учебното заведение разполага с богата библиотека, мултимедиен кабинет, компютърна зала, фитнес зала, интернет-кафе и спортен салон.
Дворът на Семинарията е разположен върху 98 декара зелена площ. В него са засадени изключително редки растителни видове. В източната му част е разположена спортната площадка, която се състои от футболно игрище с тревно покритие и тенис-кортове, които се използват целогодишно.
Отделният ученик е от значение, като за всеки един се полагат усилия от добре подготвени педагози, за напредване в образованието и възпитаване в православни ценности.
За редовния петгодишен курс на обучение за учебната 2010/2011 г. в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” ще се приемат ученици, завършили VII и VIII клас, не по-възрастни от 17 години, с успех най-малко добър 4.00. Необходими документи за кандидатстване са: свидетелство за православно св. кръщение; удостоварение за завършен VII клас или свидетелство за основно образование; препоръчително писмо от епархийския архиерей; медицинско свидетелство; справка от психодиспансера по местоживеене; лична амбулаторна карта и имунизационен паспорт; здравна книжка; молба до ректора на семинарията (попълва се по образец в канцеларията); автобиография (попълва се по образец в канцеларията); 3 бр. снимки.
Кандидатите полагат писмен изпит по български език (преразказ, синтактичен и морфологичен разбор на изречение); молитвата “Отче наш” наизуст – на български или църковнославянски език; изпит по пеене за проверка на музикалния слух – гамата и една песен (желателно е да бъде църковна).
За двугодишния паралелен курс – за кандидати, завършили средно образование,
необходими документи за кандидатстване са: свидетелство за православно св. кръщение; диплома за завършено средно образование; препоръчително писмо от епархийския архиерей; медицинско свидетелство; справка от психодиспансера по местоживеене; лична амбулаторна карта и имунизационен паспорт; здравна книжка; свидетелство за съдимост; венчално свидетелство (за семейните кандидати); молба до ректора на семинарията (попълва се по образец в канцеларията); автобиография (попълва се по образец в канцеларията); 2 бр. снимки.
До кандидатстване не се допускат второбрачни и разведени.
Кандидатите полагат следните приемни изпити: писмен изпит по български език (преразказ, синтактичен и морфологичен разбор на изречение); устен изпит по Свещ. история на Стария и Новия Завет - върху първата част от книгата “Нашата вяра” на Архимандрит Серафим; изпит по пеене за проверка на музикалния слух – гамата и една песен (желателно е да бъде църковна).
Срокът за подаване на документи е до деня на изпита. Приемните изпити ще се проведат в сградата на Софийската духовна семинария, пл. „Велчова завера” № 2, както следва:
- Първи изпит на 03.07.2010 година (събота) от 9 ч.
- Втори изпит на 04.09.2010 година (събота) от 9 ч.
Резултатът от приемните изпити се обявява същия ден.
Редовните ученици и курсистите живеят на пансион в Семинарията и са на издръжка на Българската православна църква. Учениците заплащат всяка година фондова такса в размер на минималната работна заплата за страната, която внасят на две части в началото на всеки учебен срок. На изключените или доброволно напуснали фондовата такса не се възвръща, като допълнително се заплащат изразходваните за тяхното пребиваване средства. Приетите ученици следва да се явят в Семинарията за настаняване на 13 септември 2010 г. (понеделник) до 17 часа. Откриването на новата учебна година ще бъде на 14 септември 2010 г. (вторник), с празнична св. Литургия, отслужена в семинарския храм „Св. Йоан Рилски”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във