Банкеръ Daily

Новини

Софиянци се разплащат с общината на стари данъчни тарифи

Данък „сгради” остава същия като миналогодишния за софиянци. Това обяви пред БТВ кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Изключения ще бъдат само хората, при които е настъпила промяна в жилищния статут.
Предизвикалото недоволство презониране на София за момента ще бъде спряно заради липсата на информация, призна градоначалникът. „Не успяхме да обясним достатъчно добре на хората и те останаха с усещането, че нещо е правено на тъмно. За нас по-важно е доверието им, отколкото 100 лева повече в общинската хазна”, категорична бе Фандъкова.
Тя обаче призна, че въвеждане на нов ред в зоните трябва да има, защото последното такова е било през 1998 година. В него обаче се наблюдават редица противоречия, дори има и допусната техническа грешка по отношение на част от „Банишора”, обясни кметът.
„Хората са прави да са тревожни и недоволни. Обикновено обвързваме условията на живот с данъците. Но важно е да се знае, че в основата на изчислението трябва да стои икономическата логика – пазарните цени трябва да са съотносими към данъчната оценка”, допълни Йорданка Фандъкова.
По думите й данъчната кампания продължава и до края на април столичани могат да се възползват от 5-процентна отстъпка. От следващия понеделник пък хората в преизчислените зони ще могат да плащат данъка си в размери от миналата година. Надплатилите ще могат да получат парите си обратно по два начина – директно чрез подаване на съответния документ в районната данъчна администрация или чрез приспадане от следващи вноски.
За случилото се объркване Фандъкова отбеляза, че трябва да бъде поета лична отговорност. Кой обаче ще застане зад нея – ще стане ясно до няколко дни, когато ще приключи проверката. Кметът изрази мнение, че едва ли само ръководителят на екипа Минко Герджиков има вина.
Според нея няма да има ощетяване на бюджета на общината след спирането на презонирането, защото целта не е била събиране на средства, а по-справедливо разпределение. „Не мога да допусна нито един човек да остане неинформиран”, категорична бе Йорданка Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във