Банкеръ Weekly

Новини

Софарма с нов високотехнологичен завод за 75 млн. лева

Огнян Донев, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на Софарма заедно с Джон Роуан, посланик на Ирландия, откри новия високотехнологичен завод за твърди лекарствени форми на bdquo;Софарма. Присъствието на дипломата е символично, тъй като Ирландия в момента е председател на Европейския съюз, а част от машините на стойност близо 4 милиона лева бяха закупени със средства, спечелени по европейски проект за конкурентоспособност.


Идейният проект за новия завод получи сертификат за Инвеститор първи клас през 2007 г. от Българската агенция за инвестиции.


С изграждането на завода Софарма ще бъде преобразена напълно, а това е и последната стъпка в модернизирането на всички производствени мощности. Проектът е изпълнен в съответствие с най-високите европейски изисквания за производство - добра производствена практика (Good manufacturing practice - GMP). По този начин българското фармацевтично производство се нарежда до най-високите стандарти в световното и европейско високотехнологично производство.


Инвестицията в новата мощност е на стойност 75 милиона лева. Строежът на новия комплекс продължи две години и половина и в неговите рамки са включени завод за твърди лекарствени форми с разгъната застроена площ от 21 280 кв. м и лабораторно административен комплекс с площ 5000 кв. метра.


Заводът за твърди лекарствени форми е с капацитет 4 милиарда таблетки годишно и ще осигури 420 нови работни места.


Оборудването в завода е последно поколение и е доставено от водещи европейски производители, сред които Bosch, Klockner, Uhlmann, LBBohle, FETTE, ESCO, Mediseal и др. фирми.


Този завод дава едно ново ниво на фармацевтичното производство в България, коментира Огнян Донев. Новият завод е базата, върху която компанията ще надгражда. Предстои внедряването на нови технологии и продукти, което ще зависи от развойната дейност, за която след голямата инвестиция за завода ще има много повече средства, допълни той.


Лекарствата, произведени в новия завод, ще бъдат реализирани както на местния, така и на външните пазари. Софарма АД има водещи позиции на традиционните си пазари като Русия, Украйна, Казахстан и Полша. Компанията бележи значим ръст на по-новите пазари, сред които са Турция, Сърбия и Босна и Херцеговина. Стратегията на bdquo;Софарма е насочена и към нови пазари като Австрия, Италия, Финландия и други.


През първото тримесечие на 2013 г. компанията има ръст на печалбата на консолидирана база с 6.4 млн. лв. до 18.6 млн. лв., както и повишение на продажбите с 8.3% на годишна база до 187.608 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във