Банкеръ Daily

Новини

СОЦИОЛОЗИТЕ: ПЕТ СА МАЛКО, ОСЕМ СА МНОГО

Между пет и осем партии ще влязат в следващия парламент, прогнозират социологическите агенции. Националният център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) оповести прогнозата си, на база 55% избирателна активност (или около три милиона и осемстотин хиляди българи, които ще гласуват). Според центъра ГЕРБ ще спечели между 29%-32% от гласовете, БСП - 20%-22%, ДПС -13%-14%, Атака - 9-11%, Синята коалиция - 8%-9%, Лидер - 5.0%-5.5%, НДСВ - 5.0%-5.5%, а формацията на Яне Янев РЗС е на ръба на четирипроцентовата бариера.
Прогнозата за избирателната активност е изготвена по официалните данни на ГРАО за имащите право да гласуват български граждани, които към 5 юли възлизат на 6 884 271 души.
Активността на парламентарните избори в неделя ще бъде 70%, според изследването на МБМД. Проучването е проведено в периода 27 юни-30 юни сред 1202 пълнолетни граждани на страната. Според него активността се покачва в последната седмица преди вота и вероятно ще се надхвърли тази от парламентарните избори от 2005 година. Спаред Мира Радева от МБМД да се очаква, че ще гладуват 4 млн. души. Малко повече от 10 на сто, или всеки девети гражданин, ще гласува различно на двата вота и няма да повтори пропорционалния си и мажоритарния си избор. Според Радева 71%от анкетираните не знаят кой е мажоритарният кандидат в техния район, нито водача на листа.
Румяна Бъчварова от агенция „Маркет линкспък твърди, че за първи път в парламента ще има толкова много партии. Това, вместо да решава проблеми, ги създава. Ако това парцелиране със 7 или 8 партии се случи, може на практика да блокира създаването на правителство, а дори и да се състави такова, то би създало проблеми оттук - нататък при неговото функциониране.„Очаквам избирателна активност приблизително равна на тази от 2005 г. - около три милиона и шестстотин, три милиона и седемстотин хиляди гласа, което е повишение спрямо нагласите от предишните месеци, но може да се каже, че е нормално за България, каза още Бъчварова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във