Банкеръ Daily

Новини

Социал-либералния съюз спечели изборите в Румъния

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че на него се пада отговорността отново да ръководи правителството, съобщават световните агенции.


Парламентарните избори в Румъния дадоха мандат на управляващия левоцентристки съюз за следващите четири години и възможност да осъществи дългосрочни проекти, заяви вчера румънският премиер Виктор Понта.


Неговият Социал-либерален съюз печели ясна победа на парламентарните избори в страната, според резултатите от екзит-пол проучвания.


Социал-либералният съюз (СЛС) е получил между 54 и 57% от гласовете, което означава, че той ще получи мнозинство и в новия 542-членен парламент. Съюзът Дясна Румъния, доминиран от създадената от Бъсеску Демократично-либерална партия, е получил 19% от гласовете.


Страната е изправена пред редица проблеми, заради които и изборната активност не беше много висока. Хората са притиснати от ниските доходи, не реформираното здравеопазване и трудната икономическа ситуация в северната ни съседка.


Интригата сега е дали президентът Бъсеску ще даде бързо мандат на Социал-либералният съюз за съставяне на правителство или ще продължи задълбочаването на противоречията между него и Виктор Понта, който обещава нова процедура за импийчмънт на президента.


Виктор-Виорел Понта (на румънски: Victor-Viorel Ponta) е министър-председател от 7 май 2012 г. и председател на Социалдемократическата партия от 21 февруари 2010-а. Той следва и завършва Право в Букурещкия университет (1991 - 1995 г.).


Парламентът на Румъния е двукамерен: Сенат със 137 члена и Камара на депутатите със 314 члена. Още 18 допълнителни места в Камарата на депутатите са запазени за представители, избрани от 18-те официално признати и регистрирани в Румъния малцинства. Всеки депутат представлява около 70 хил. от жителите на страната, а всеки сенатор - около 160 хил. жители. Парламентът има законодателна роля. Членовете му се избират по пропорционалния принцип, с пряко и тайно гласуване. Избирателният праг за партии е 5% от общия брой гласове. Парламентарните избори в Румъния се провеждат на всеки четири години.


В правомощията на президента е да определи кандидат за министър-председател след консултации с политическата партия, която има абсолютно мнозинство в парламента или, ако няма такава, с партиите, представени в парламента. След това министър-председателят на свой ред си избира министри, а съставът на правителството се подлага на одобрение от парламента. Правителството, заедно с президента представлява изпълнителната власт в държавата.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във