Банкеръ Weekly

Новини

Собственици на оранжерии плашат с бунтове и блокади

С протести и блокади на пътища и на граничните пунктове заплашват собственици на оранжерии в Пиринския край. Поводът е, че е намалена субсидията за тяхното производство през новия програмен период 2015-2020 година. Спешна среща със земеделския министър Десислава Танева за решаване на проблема са поискали членовете на сдружение „Югозапад 2013", обяви председателят му Георги Кафтанов. Производителите искат от агроведомството да бъде направена корекция в размера на средствата за единица площ. Според  Кафтанов в края на миналата година са получили уверение от министерството, че субсидиите ще са 7500 евро на хектар, или по 750 евро на декар. Сега обаче се оказало, че помощите ще бъдат три пъти по-малко - по 545 лв. на декар. "Няма как да оцелеем с толкова ниски субсидии", категоричен е Кафтанов. Той е възмутен от факта, че правителството вместо да подпомага развитието на бранша, ги води към фалит.
Според него драстично намалените средства ще покачат цените на плодовете и зеленчуците, произведени в българските оранжерии с близо 10-15 на сто, а евтиният внос от Гърция и Турция ще доликвидира българското производство.

Собствениците на оранжерии недоумяват защо за декар обработвана от тях площ са определени пари колкото за отглеждането на... една крава. Да не говорим, че ако нещата останат така и последват масови фалити, на трудовия пазар ще излязат още 16 хиляди безработни - толкова са постоянно работещите в оранжерийното производство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във