Банкеръ Daily

Новини

Снегът на витошките писти е замърсен, сочи анализ на взети през март проби

Наблюдава се значително увеличение на съдържанието на нитрити, хлориди и сулфати, както и завишена киселинност в снега на пистите на Витоша. Това показват анализите на 3 проби, взети през март от снежната покривка на писта „Витошко лале”, аправен от лаборатория „Химични фактори на околната среда” към Министерство на здравеопазването. Измерените стойности са сравнени с проба от чист сняг, взет от резерват „Бистришко бранище”, съобщиха от Дирекция Природен парк Витоша.
Резултатите от направените анализи сочат с 42% по-висока киселинност, 3 пъти по-голямо съдържание на нитрити, близо 5 пъти по-голямо съдържание на хлориди и 2,5 пъти по-голямо съдържание на сулфати.
Съгласно Плана за управление на Природен парк Витоша, е недопустимо замърсяването на снега при използване на каквито и да било технологии за създаване на изкуствен сняг. От Дирекция Природен парк Витоша се обърнали към Басейнова дирекция Дунавски район с искане за извършване на контрол върху водите, оттичащи се от пистата в р. Янчовска преди навлизането й в биосферния резерват „Бистришко бранище”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във