Банкеръ Daily

Новини

СЛУЖИТЕЛИ НА ДАНС ЗАДЪРЖАХА ДВАМА АДВОКАТИ УЛИЧЕНИ, ЗА ТРАФИК НА ДЕЦА

Задържаха двама адвокати при съвместна операция на Държавната агенция за национална сигурност и Националната следствена служба СлС, под наблюдението на прокурора от Върховна касационна прокуратура Марио Стоянов. Арестувани саадвокат Емил Костадинов и младши адвокат Диляна Стоянова, както и Албена Черими, за предполагаемо участие в престъпна група за трафик на деца, съобщиха от пресслужбата на ДАНС.
Те са обвинени, че са набирали бременни жени, убеждавани да продадат децата си срещу сумата между 3 000 и 5 000 лв. Впоследствие новородените са били продавани на гръцки семейства за сумата между 30 000 и 40 000 евро, в зависимост от пола на бебето (за момчета се е плащало повече). Схемата на канала за продажба на бебета е работела на територията на България и Гърция. В Гърция са набирани семейства, желаещи да осиновят дете, като повечето от тях са били въвеждани в заблуждение, че осиновяването на детето се извършва посредством законната процедура по международни осиновявания. Повечето от гръцките семейства, осиновили дете, чрез посредничеството на задържаните лица са били включени в регистъра на кандидат-осиновителите чужди граждани към Министерство на правосъдието.
Задържаните лица чрез свои познати и чрез сдружение за осиновяване Слънчев свят” (с отнет лиценз от края на 2007 г.), в което работи едно от лицата, са набирали желаещите да осиновят дете. След намиране на кандидат-осиновителите, чрез контактите на другите две задържани лица са набирани майки, склонни да продадат децата си. След раждането на детето гръцки гражданин го припознавал в болницата, където е родено или впоследствие в служба ГРАО по местоживеене на майката. Някои от майките умишлено са сменяли адресите си преди раждането на децата с цел затрудняване на тяхното издирване. След издаването на акт за раждане и паспорт на детето, то е напускало страната заедно с гръцките граждани.
Същата схема е била практикувана и с български граждани, желаещи да осиновят дете. Установено е, че за една година по горната схема са продадени 13 деца на гръцки граждани и още три на български семейства, платили по 20 000 лв. за услугата”. Престъпната схема се потвърждава от показанията пред съдия на майките-донори, както и от свидетелските показания на гръцки семейства.
Прави впечатление, че за извършваната престъпна дейност е използван един от способите за установяване на произход на бащата (припознаване), регламентиран в българския Семеен кодекс. Процедурата е декларативна и за нея не е необходимо да се доказва биологичния произход на детето от бащата. Престъпният елемент в случая се изразява в заплащането на цена за детето, третирано като стока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във