Банкеръ Daily

Новини

Служител на Министерството на икономиката е заловен в операция Чиновникът

При съвместна спецоперация на служители на Криминална полиция и Досъдебно производство, под ръководството на Софийска градска прокуратура, в столицата бе задържан служител на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма заради участие в престъпна схема с проекти на ЕС. Заради участието си в схеми за изготвяне на финансови обосновки на проекти със средства от Европейския съюз по Оперативна програма Конкурентоспособност в ареста е 32-годишният Е.И. Той подавал информация за подходящите крайни финансови показатели и по този начин манипулирал класирането на проектите. Така, като се възползвал от служебното си положение, той получавал имотни облаги. Спецоперацията се проведе след осеммесечно разследване на престъпните схеми, в които участвал държавният служител. В рамките на акцията се извършват процесуално-следствени действия на осем адреса в София. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 282 от НК.
Задържаният е финансов контрольор в дирекция „Европейски фондове в МИЕТ, съобщи в Министерски съвет ресорният министър Трайчо Трайков. Той работи от шест години и половина в министерството, назначен е през 2003 г. Възможността за манипулиране вече е отстранена, съобщи министър Трайков. Консултантските фирми, които досега консултираха подготовки на проекти по програма „Конкурентоспособност не се обявяваха официално, тоест било е напълно възможно фирмата на жена му да си работи и никой никога да не разбере, че тази фирма има нещо общо със спечелилите проекти, а неговата работа се е състояла в одобряване на доклади от междинното звено, верифициране на разходи и т.н, уточни министърът.
С промяната, която е в сила от няколко седмици, разходите за подготовка на проекта за консултант, вече се признават за разходи за проекта и при това положение фирмата трябва да влезе в регистър и да се обяви официално, каза министър Трайков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във