Банкеръ Weekly

Новини

Служебният премиер е Марин Райков

Служебният премиер е Марин Райков. Той ще изпълнява и длъжността на министър на външните работи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който представи на церемония в Гербовата зала на Дондуков - 2 състава на новия кабинет.


България за трети път в своята история ще бъде управлявана от сложебно правителство, заяви държавният глава. Социална криза, базирана на ниски доходи и висока безработица, прерасна в политическа криза с оставка на правителството, и в парламентарна криза с невъзможността 41-вото Народно събрание да излъчи правителство. От утре назначавам служебно правителство, разпускам Народното събрание на 15 март, каза още държавният глава.


Той е роден във Вашингтон 7 декември 1960 година. През 1984 г. завършва Международни отношения в Университета за национално и световно стопанство (тогава все още ВИИ bdquo;Карл Марксrdquo;). През 1987 г. започва работа в отдел bdquo;Страни от Югоизточна Европаrdquo; на Министерството на външните работи. През 2001 г. е избран за извънреден пълномощен посланик на България във Франция, като впоследствие съвместява длъжностите на представител на България в ЮНЕСКО и в постоянния съвет по Франкофония. От април 2005 до юни 2009 г. работи bdquo;Външнополитическа координация и планиранеrdquo; към Министерство на външните работи.


През 2009-2010 г. става зам.-министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов, а след това е изпратен като посланик на България във Франция. Марин Райков преподава bdquo;Дипломатическа практикаrdquo; в Нов български университет. Член е на Съюза на българските журналисти и на Асоциацията по международно право. Владее френски, английски и руски език. Женен е с две деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във