Банкеръ Weekly

Новини

Служебният кабинет в чуждестранните медии

Българският президент назначи уважавания дипломат Марин Райков за служебен премиер. Той обеща да поддържа фискалната дисциплина с кабинет от професионалисти, който има за цел да увеличи доверието в държавата, което беше разклатено от национални протести. Това пише агенция Ройтерс.


Медията посочва, че Росен Плевнелиев избира независими фигури, за да покаже на протестиращите, че има скъсване на връзката с политическата класа, която те възприемат като корумпирана и която се провали в усилията си да подобри стандарта на живот в най-бедната членка на Европейския съюз.


В статията си Ройтерс отбелязва и назначаването на подуправителя на БНБ Калин Христов за финансов министър. Според агенцията Плевнелиев избира експерти без политическа обвързаност, за да вдъхне увереност на чуждестранните инвеститори, че България е в сигурни ръце.


Euronews публикува кратко съобщение за новият министър-председател на страната. В него медията посочва, че след седмици без правителство в България, президентът избира дипломата и бивш външен министър Марин Райков за служебен премиер. В текста си Euronews посочва и протестите срещу високите цени на тока като причините за политическите промени в страната.


Дойче Веле също обръща внимание на служебното правителство в България. Германската медия поставя акцент върху проблемите, които са довели до краха на управлението на Борисов. Популярният министър-председателя Бойко Борисов подаде оставка на 20 февруари след огромно обществено недоволство по повод на високите сметки за електричество, нарастваща бедност и корупция , съобщава изданието.


Продължаващите улични протести доведоха до чувство на неудовлетвореност на обществото от политическата класа за последните четири седмици, които са прерастнаха в насилие Трима души са загинали от самозапалване, посочва още Дойче Веле.


Би Би Си акцентира, че президентът Плевнелиев е имал затруднения за запуши политическия вакум в страната след отказа на политическите партии да сформират правителство.


Президентът се бореше три седмици са намери кандидати, които са готови да поемат поста, след изненадващата оставка за министър-председателя Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ на 20 февруари, пише британската медия.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във