Банкеръ Daily

Новини

СЛУЖЕБНИ ЗАЩИТНИЦИ ЩЕ ВОДЯТ И ГРАЖДАНСКИ ДЕЛА

Българските граждани, които не могат да си позволят да плащат за адвокати, занапред ще разчитат на служебни защитници не само по наказателни, но и по граждански и административни дела. Това предвижда одобреният от правителството на 24 март законопроект за правната помощ. Предвижда се хонорарите на служебните представители да се изплащат от бюджета на изпълнителната власт. За целта във финансовия план на държавата за следващата година ще залегнат близо 6 млн. лева. По сега действащата уредба възнагражденията на служебните адвокати, които се назначават на неплатежоспособни обвиняеми и подсъдими, се покриват от бюджета на съдебната власт.
Към Министерския съвет ще бъде създадено и Национално бюро за правна помощ. То ще има петчленно ръководство, като председателят и неговият заместник ще се назначават от кабинета, а останалите членове - от Висшия адвокатски съвет. Бюрото ще разполага с регистър на адвокатите, които са съгласни да водят дела като служебни защитници.
По думите на правосъдния министър Антон Станков одобреният проектозакон е един от най-социалните, които са били разработвани от ръководеното от него ведомство. Очакванията на Станков са след обнародването на закона рязко да спаднат осъдителните решения на Съда по правата на човека в Страсбург срещу страната ни заради липса на адвокатска защита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във