Банкеръ Daily

Новини

СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА ЗАПОЧВА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ИЗЛИШНИТЕ БОЕПРИПАСИ

През следващата седмица ще започне реалното унищожаване на излишни боеприпаси. У нас близо 120 лицензираните фирми могат да свършат тази работа. Това съобщи председателят на парламентарната комисията по отбрана след края на закрито заседание, проведено на 24 юли.
До края на годината всяка фирма ще получи количеството, което заяви, каза от своя страна военният министър Николай Цонев. Той прогнозира, че до края на 2008 г. могат да бъдат обезопасени между 1500 и 2000 тона гранати, патрони, снаряди, мини.
Има много сигнали за нередности при утилизацията още преди 2008 г., каза още министър Цонев. Фирмите, които са изкупували цветните метали от склада в Челопечене са били не три, а шест. Той обаче отказа на този етап да обявени имената им заради течащото в момента разследване. Продажбата на метали е започнала през 2000-та година, а от 2006 г. те се търгували от дирекцията Държавна собственост на МО чрез специализирани търгове. Цонев уточни, че министерството очаква да получи документацията от прокуратурата и от ДАНС, където е архивът на бившето военно контраразузнаване.
Междувременно с решение от 24 юли правителството деактува 12 имота на МО с отпаднала необходимост от публична държавна собственост в частна държавна собственост. Става въпрос за складове, гаражи, аероклуб, стопанства и др., които военното министерство има намерение да предложи за продажба или за замяна срещу жилища, необходими за попълване на ведомствения фонд на армия. Два от имотите са край с. Доброславци - с площ 5.6 дка и 28.8 дка. Един имот се намира край с. Банево от 89.9 дка, два край с. Жедна с площ 1697 дка и 0.2 дка. В списъка попада терени край с. Касилаг от 53 дка, с. Кумарица от 5.1 дка, с. Мало Бучино от 23 дка, с. Черногорово от 1213 дка. В тази група попада и апетитен имот край Обзор с 5 сгради и два имота в София с площ 11 дка и 85,7 декара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във