Банкеръ Daily

Новини

След 1 декември фермерите ще получат полагащите им се 61 млн. лв. за глава животно

След 1 декември фермерите ще получат полагащите им се 61 млн. лв. за глава животно за 2009 година. Това обеща министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пред представители на Националното браншово сдружение на мляко и месо производители. За следващата година ще бъде осигурен по-висок бюджет за сектора.
По време на срещата се обсъдиха основните въпроси, свързани с млечното производство и предприетите мерки за решаване на проблемите в млечния сектор.
Представителите на животновъдите се интересуваха от възможностите за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони. В тази връзка зам.-министър Димитров информира, че финансовият ресурс по мярка 121, по която частично бе спрян приемът на заявления, ограничението е свързано само със земеделска техника и не касае финансирането, което могат да получават животновъди по тази мярка.
Предприети са съответните законодателни промени във връзка с прилагането на изготвената Наредба за директните продажби. По нея предстоят още съгласувания с браншовите организации, каза зам.-министър Димитров.
В момента се извършват промени и в закона за акциза на горивата, съобщи още зам.-министър Димитров. Предвижда се в него да бъдат заложени преференции за нотификация от страна на Европейската комисия за всички земеделски производители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във