Банкеръ Daily

Новини

Славната победа на хан Крум при Върбишкия проход на 26 юли 811 година

На 26 юли 811 г. в битката при Върбишкия проход хан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит.
През периода 808-809 г. хан Крум подкрепя бунта на българите в долината на р. Струма, които са там 30-40 г. преди Аспарух и впоследствие ги присъединява към своята държава. През 809 г. ханските войски завземат ключовата византийска крепост Сердика. Отговорът на Константинопол не закъснява и в началото на 811 г. византийския император Никифор I Геник организира поход срещу Плиска, столицата на българските ханове.
Никифор, след като ограбил и разрушил Крумовата резиденция, потеглил обратно за Константинопол като победител. Докато византийският император бил зает с разорението и опустошението на Плиска, Крум мобилизирал всички налични сили и се подготвил за справедливо възмездие. Той бил разгневен както от отказа на императора да сключи мир така и от невижданите жестокости, грабежи и произвол в държавата му. Българите заградили входовете и изходите на планинските проходи с дървени укрепления и направили засеки в тесните места.
В теснините на Върбишкия проход станало страшно клане. На разсъмване българите се нахвърлили върху палатката на Никифор, където той бил убит.
Поражението на император Никифор във Върбишкия проход на 26 юли 811 г. избавило България от страшна опасност. Българите закрепили всичките завоевания на запад заедно със Сердика и се осигурили от бъдещи нападения от страна на Византия.
Българският хан се прославил като победител над ромейския император. Битката била грандиозна военна и политическа победа, тъй като това е вторият византийски император, след Валент 400 години по-рано, в цялата хилядолетна история на Византия, който пада в битка. Последният император Константин XI също загива от вражеско оръжие, но това става при падането на Константинопол през 1453, когато съдбата на някогашната империя е вече решена.
Гордостта на Крум от великата победа най-ясно изпъква в разказа за Никифоровата глава. „Като отрязал главата на Никифора, пише летописецът, Крум очистил черепа и го обковал отвън със сребро, с гордост карал князе да пият.“
Славната победа окуражила Крум, който почнал да се приготвя за възвръщане предишното положение на България като първа сила в европейския югоизток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във