Банкеръ Daily

Новини

Слагат 3 апарата за самотаксуване в центъра на София

През март ще бъдат монтирани три устройства за самотаксуване в синята и зелената зони на София. Това каза на пресконференция кметът Йорданка Фандъкова. Тя обеща апаратите да бъдат тествани преди да бъдат пуснати в употреба. Подобна практика за самотаксуване съществувала в много европейски градове, изтъкна още Фандъкова.


През миналата година в Центъра за градска мобилност са извършени два одита, обясни още градоначалникът. Единият е свързан с приходите и разходите на общинското предприятие, а другият ndash; с инвестираните пари в изграждането, експлоатацията и поддръжката на местата за паркиране.


В резултат на проверките общината е издала шет препоръчки към ръководството на дружеството, обясни още Фандъкова. Една от тях засяга начина на завеждане на имоти, предоставяни за управление на Центъра за градска мобилност от Столичния общински съвет. bdquo;Това е по-скоро счетоводен проблем и засяга тяхното вписване не там, където трябваldquo;, увери кметът.


Други препоръки се отнасят до отдаването под наем на паркинги. Има отдадени няколко, при четири, от които договорите приключват през тази година. В тази връзка се подготвят процедури за провеждане на нови конкурси. За три други паркинги договорите за наеми са изтекли през 2011-а, а конкурси не са обявени. Единият от тях се намира в жк. bdquo;Младост 3rdquo; с 35 места и месечен наем от 500 лева, а останалите два са в bdquo;Младост 4rdquo; и кв. bdquo;Сухата рекаrdquo; съответно с 50 места и наем от 1000 лева и в с 30 места и наем от 540 лева.


bdquo;Конкурсите за тях са в процес на обявяване, но до конкурсите се плащат обезщетения на база старите цени, които са фиксирани в изтеклите вече договори, посочи още Фандъкова. Тя обеща да проследи обявяването на конкурси, а цените да са съобразени с пазара.


Столичният кмет коментира и казуса с превозвача bdquo;Карат Сrdquo;, на когото общината трябваше да плати рекордно високи лихви за прекратяване на договора. По думите й проверката е установила лоша организация, контрол и координация между различните служби в общината. bdquo;Изпратила съм цялата проверка в прокуратурата, която може да каже дали има нарушения и престъпленияrdquo;, каза още Фандъкова.


Стана ясно още, че в прокуратурата за проверка след направен вътршен одит са стигнали общо шест сигнала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във