Банкеръ Daily

Новини

Системи за сигурност вдигат цените на новите коли в ЕС от 2022 година

Евродепутатите приеха решение, според което от 2022 г. всеки нов автомобил, продаван на пазара в ЕС, задължително трябва да притежава някои обезопасителни системи. Според анализ на сигурността по пътищата на ЕС, през 2018 г. при пътно-транспортни произшествия са загинали 25 100 човека. По тази причина европарламентът предприе мерки за въвеждането на задължителни системи за безопасност в базовото оборудване на автомобилите. Въвеждането им ще допринесе намаляване на фаталните произшествия по пътищата на съюза, като към 2038 г. могат да бъдат избегнати 25 000 смъртни случаи и 140 000 тежки травми, сочат разчетите на ЕС.

От друга страна обаче задължителни обезопасителни системи неминуемо ще повишат цените на новите автомобили. Евродепутатите решиха от май 2022 г. производителите задължително да монтират в новите автомобили алкохолни имобилайзери. Благодарение на тях двигателят няма да стартира, ако устройството отчете определени нива на алкохолни изпарения при самотестването за употреба на алкохол. Ще се монтират и датчици, отчитащи нивото на умора на водача. Освен това в базовото оборудване на всеки нов модел ще трябва да има адаптивен круиз контрол, камера за задно виждане и паркинг сензори, както и регистратор на данни при авария – по примера на черната кутия в самолетите.

Новите правила ще засегнат и производителите на камиони. В бъдеще те ще трябва да монтират в камионите подпомагаща система за обратен завой и система за отчитане на препятствия в сляпата зона. Дизайнерите ще трябва да повишат видимостта за водача, а инженерите ще трябва да монтират система, отчитаща налягането в гумите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във