Банкеръ Daily

Новини

Сирма Медия с награда от Международния конкурс за мултимедийни образователни продукти Comenius EduMedia 2009

Издателството на мултимедийни знания Сирма Медия получи наградата за дидактичен мултимедиен продукт на Международния конкурс за мултимедийни образователни продукти Comenius EduMedia 2009. Фирмата е отличена за своята електронна енциклопедия „История на България”, а призът беше връчен по време на тържественото събиране на Българската академия на науките по повод Деня на народните будители.
„Фактът, че в такъв престижен конкурс е избран мултимедиен проект от България говори много положително за развитието на новите образователни технологии в нашата страна. Намираме се в преходен етап към едно ново общество, базирано на познанието и усилията, които вложим днес в създаването на нови модели за придобиване и оценяване на знания, ще се възвърнат многократно в бъдеще, от което ще имаме полза не само ние, като компания, но и цялото общество. Сирма Meдия е създадена именно с цел да бъде движеща сила в този процес и затова приемаме наградата от конкурса Comenius EduMedia 2009, като признание за добре свършена работа“ - заяви Илиян Узунов, изпълнителен директор на Сирма Медия.
Електронната енциклопедия „История на България” е съвместен продукт на Сирма Медия и Книгоиздателска къща „Труд” ООД. Продуктът се базира на историческите трудове на утвърдилите се в разработването на справочни издания авторски колективи, ръководени от именитите изследователи на българската и световна история проф. д-р Георги Бакалов и проф. д-р Милен Куманов. Енциклопедията съчетава богато текстово и видео съдържание, предлагайки, както детайлна информация, така и възможност за създаване на визуална представа за личностите „правещи историята”, както и за бита, културата и религията на обикновените хора, живели преди нас.
В „История на България” са включени над 14 000 статии и 2 000 изображения, отразяващи политическото, икономическото и културно-религиозното развитие на българите от най-древни времена до наши дни, подредени азбучно и в 190 категории и подкатегории. Изданието предоставя възможност за бързо и ефективно търсене по думи, дати, словоформи, фрази и категории. Електронната енциклопедия е залегнала в образователния пакет „Продукти на знанието”, който е разпространен във всички български училища.
Наградата Comenius EduMedia е учредена преди почти 15 години от „Дружеството за педагогика и информация” (http://www.gpi-online.de) – научно професионална организация за мултимедия, образователни технологии и медийна дидактика, в контекста на Европейския проект EuroMedia, а по-късно и на QualiMedia.
Целите на проекта включват насочване на вниманието на създателите на мултимедийни продукти към разнообразните дейности на образованието (преподаване, обучение, самообразоване); свързване на професионално заетите в областта на образованието и науката, с компаниите, специализирани в създаване на мултимедийни продукти, с издателствата, които ги публикуват и разпространяват, както и с отделни автори и творчески екипи, които ги изработват или дават идеи за тях.
„Спечелването на тази награда за България е стъпка по посока приобщаването й към богатите в научно и образователно отношение страни. Това е знаково събитие, което може да даде тласък на България да използва интелектуалните заложби, желанието за знания, образователните преки и косвени дейности на всички възрасти и професии“ - заяви ст.н.с. д-р Магдалена А. Калайджиева, упълномощено от GPI лице за България, по повод спечелената от Сирма Медия награда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във