Банкеръ Daily

Новини

Синята коалиция събира подписи против референдума

Подписка за спиране на референдума за АЕЦ bdquo;Беленеrdquo; инициира Синята Коалиция. Това заяви синият депутатът Михаил Михайлов на кръгла маса в парламента. Десните ще се опитат да привлекат към каузата 48 народни представители, за да сезират Конституционни съд.


Михайлов поясни, че ако Синята коалиция не успее да събере нужните подписи, ще се опита да атакува референдума пред КС чрез омбудсмана и президента. Според десните Конституционният съд трябва да излезе с тълкувателно становище дали парламентът има право да насрочи референдум по икономически въпроси, които с в правомощията на правителството и до колко подписката е легитимна спрямо законодателството в Европейския съюз.


Законът е точен и изграждането на атомна централа става само с решение на правителството, категоричен бе Михайлов. Той разви хипотезата, при която чрез референдума се вземе решение да се строи АЕЦ Белене, но впоследствие правителството откаже. По кой закон ще бъде задължен кабинета да се съобрази с всенародното допитване, попита десния депутат. bdquo;Референдуми трябва да има, но за решаване на обществени, ценностни въпроси, а не за икономически въпроси или бизнесrdquo;, каза още Михайлов. Според него допитването за bdquo;Беленеrdquo; противоречи на Конституцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във