Банкеръ Daily

Новини

СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ НАМЕСАТА НА АНКАРА В ИЗБОРИТЕ

Синята коалиция протестира в декларация срещу грубата намеса във вътрешните работи на България от страна на Анкара, съобщиха от коалицията.
Турските власти предизборно удължиха с още една година просрочените документи на временно пребиваващите български граждани в Турция. По неофициални данни в Турция живеят 100 000 души с двойно гражданство, от които почти половината се възползуват от конституционното си право на глас. Както е известно, почти всички от тях гласуват за ДПС. Амнистирането на нелегално пребиваващи избиратели не е нова практика за турското правителство, но статистиката показва, че това обикновено става преди избори в България.
Ние от Синята коалиция, пише в декларацията, сме възмутени от реакцията на българското правителство, което не само, че не протестира по съответните дипломатически канали пред турската страна, а и с изявление на министъра на външните работи Ивайло Калфин се опита да омаловажи и дори извини недопустимите действия на турското правителство. За пореден път Тройната коалиция поругава суверенитета и достойнството на българската държава и се превръща в проводник на чужди интереси, заради гласовете на Доган. Позицията на Синята коалиция е, че нашата страна трябва да настоява въпросът за намесата на Турция във вътрешните работи на страна-членка на Европейския съюз като България да бъде включен в дневния ред на отношенията между Турция и Европейския съюз, завършва декларацията на Синята коалиция, подписана от съпредседателите Иван Костов и Мартин Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във