Банкеръ Daily

Новини

Синята коалиция иска анулиране лиценза на АЕЦ Белене

Синята коалиция иска правителството да предприеме необходимите стъпки за анулиране на лиценза на площадката за АЕЦ Белене. Причината е висока сеизмичност на на Вранча, Румъния и разлома между Белене и Свищов, заяви депутатът Лъчезар Тошев в прочетена от парламентарната трибуна декларация от името на сините.


Твърденията на предишния икономически министър Трайчо Трайков за сеизмичност от 4-та степен на площадката са далеч от реалността, защото тя отчита само местен епицентър, но не и огнището във Вранча, заяви Тошев. Той посочи, че реалната сеизмичност на терена за строеж на спряната АЕЦ Белене е от осма степен и напомни за земетресението в региона от 1977 г., чийто епицентър е в Румъния, но причинява щети у нас и в Свищов загиват над 100 души.


Преди дни също бяха регистрирани две земетресения във Вранча - едното от 3.4, а другото от 4.7 по скалата на Рихтер, припомни още депутатът.


Според него народният представител някои учени у нас, заради лошото заплащане на труда им, те са склонни да обслужват определени интереси и да дават отговори, които се харесват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във