Банкеръ Weekly

Новини

Синдикатите поискаха промени в Закона за обществените поръчки

В цялата верига на изпълнение на обществените поръчки да се запазва колективното трудово договаряне. За това се обявиха синдикатите по време на среща при премиера Пламен Орешарски, на която бяха осбъдени условия за подобряване на бизнес средата у нас. В тази връзка представителите на КНСБ и КТ Подкрепа поискаха промяна в Закона за обществените поръчки, в който да има заложена клауза, според която спечелилият конкурса да гарантира прилагането на минимални и осигурителни трудови стандарти в дадения сектор и бранш.


bdquo;В момента в действащия норматив ние виждаме най-важната пречка, която е липсата на гаранции за минималните осигурителни стандартиrdquo;, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.


Няма да участваме в разработване на мерки, които ще подпомагат бизнеса на цената на нарушаване на правата на работещите хора. Това заяви зам.-председателят на КТ Подкрепа Димитър Манолов. Той призова за създаване на надзорни съвети в комисиите, които се занимават със защита на обществения интерес, визирайки ДКЕВР, Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията и други. Според него само така ще има обществен надзор, който ще гарантира тяхната прозрачност. Манолов писка още гаранция за изплащане на заработените трудови възнаграждения и криминализирането на неплащането на осигурителните вноски на служителите на фирмите.


Представителите на двата синдиката декларираха, че КНСБ и КТ bdquo;Подкрепаrdquo; ще участват в работната група, която ще търси възможности за облекчаване на регулаторните режими за бизнеса и ще разработва промени в Закона за обществените поръчки. Това съобщи от своя страна премиерът Пламен Орешарски след среща в Министерския съвет. Разогворите бяха част от консултациите на министър-председателя за подобряване на икономическата ситуация в страната. По-рано тойnbsp; обсъди същите теми и с представители на работодателските организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във