Банкеръ Daily

Новини

СИНДИКАТИТЕ ПОИСКАХА ОСТАВКИТЕ НА ВЪЛЧЕВ И ОРЕШАРСКИ

Синдикатите поискаха оставката на министрите на образованието и финансите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски заради вчерашния им скандален разговор, в който се уговарят да се размотаят преговорите за прекратяване на учителската стачка.
В специално обръщение синдикатите определят поведението на двамата министри като “подигравка” и призовават министър-председателя Сергей Станишев за пряко участие в преговорите по все по-ескалиращия социален и синдикален проблем, касаещ не само работещите в системата на средното образование, а много голяма част от българската общественост. Те призовават българските учители, непедагогическия персонал и всички български граждани на Национален протестен митинг на 11.10.07 от 11.00 пред МС и от 14.00 пред НС.
Братя и сестри, учители и непедагогически персонал, протестиращи и стачкуващи български граждани.
ИСТИНАТА СТАНА ЯСНА
От месец май трите учителски синдиката и Единният национален стачен комитет (ЕНСК) се опитват с диалог и икономически разчети да докажат, че в системата на средното образование на РБългария има възможност да се повишат заплатите на работещите в системата 152 000 човека с 25% от 01.10.07. За поетапното им повишение от 01.01.08 и 01.07.08, ние всички настояваме за 5% от БВП, за да се гарантира 100% им увеличение до края на полугодието на 2008 г.
След диалога между министъра на финансите Пламен Орешарски и министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, на всички стана ясно как до сега се водят преговорите от страна на правителството - като “на седянка”.
Тези действия на двамата министри са подигравка с достойнството и конституционните права на българския учител, на хилядите родители и техните деца и ученици. Стана ясно, че не ултиматумите на синдикатите и не липсата на средства в България, а нежеланието на българските управляващи да решат конфликта е основната причина трета седмица десетки хиляди български учители и непедагогически персонал да стачкуват и протестират. Явно е, че неудобствата на родителите, причинени от ефективните стачни действия не притесняват отговорните министри и те с икономическа принуда се опитват да смачкат стачката и гражданския протест.
Българските учители и непедагогически персонал няма да получат работните си заплати за времето на ефективните стачни действия. Дори и премиерът, заяви че синдикатите нямат стачни фондове, като забрави, че на същите тези синдикати им е конфискувано имуществото през 1992 г. от българско правителство. Той забравя и, че българският учител е горд и независимо от мизерното си съществуване отредено му от г-да управляващите, то той през всичките тези дни воювайки за своето нравствено и професионално достойнство изнася поредния открит урок по гражданска демокрация.
Днес, поради безрезултатните преговори на 07.10.2007 г. по вина на Правителството на Р България, в ефективните стачни и протестни действия са вече 91% от работещите в системата на средното образование. Господата Орешарски и Вълчев, чийто работодател е Народното събрание на РБългария, ако нямат гражданската и човешка доблест да подадат оставките си, то парламентът следва да стане коректив на тяхното поведение и задължи министър - председателя Сергей Станишев, да внесе искане за освобождаването им.
Ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа, трите учителски синдиката и ЕНСК призовават премиера на РБългария Сергей Станишев за пряко участие в преговорите по все по-ескалиращия социален и синдикален проблем, касаещ не само работещите в системата на средното образование, а много голяма част от българската общественост.
ЕНСК призовава българските учители, непедагогическия персонал и всички български граждани на Национален протестен митинг на 11.10.07 от 11.00 пред МС и от 14.00 пред НС.
Не справедливите искания на учителите, а бездействието на Правителството след 3 месеца преговори и трета седмица ефективни стачни действия е предпоставка за дестабилизация на българската държава.
Действия, като тези на министрите Орешарски и Вълчев и бездействието на целия кабинет поставят под угроза демократичните ценности на българското общество. Игнорирането и незаинтересоваността за нерешаването на острия социален конфликт е повод ръководствата на двете Конфедерации и трите учителски синдиката да информират своите международни организации - Европейската конфедерация, Международната конфедерация на профсъюзите, Интернационала на образование и други структури за недопустимите действия на представители на българското правителство, заявяват от ЕНСК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във