Банкеръ Daily

Новини

СИНДИКАТИТЕ НЕДОВОЛНИ ОТ ПРОЕКТА НА МОН

Във варианта на Министерския съвет от снощи за стачно споразумение не се посочва размерът на увеличението на работните заплати в образованието от 1 октомври т.г, както и техния ръст през първата половина на 2008 г., съгласно стачното искане на синдикатите и учителите.Това се казва в позиция от Единния национален стачен комитет (ЕНСК) на трите синдиката в образованието.
Според синдикатите посоченото в документа увеличение на работните заплати само и единствено на учителите, отнасящо се към втората половина на 2008 г. и свързвано с увеличаване на норматива за задължителната преподавателска работа и увеличаване на броя на децата и учениците в групите и паралелките ще доведе до срив в качеството на учебно-възпитателната работа, ликвидация на училища и съкращаване на учители и друг персонал.
Според позицията на ЕНСК, увеличаването на единния стандарт за издръжка на ученик с 23 на сто е крайно недостатъчно за постигане на предвидения ръст на работните заплати на учителите.
Синдикатите определят предложения делегиран бюджет, с който ще оперира единствено директорът на училището - без обществен коректив, като средство за икономически контрол и принуда за съкращаване на персонал.
От ЕНСК информират, че предложеният вариант на споразумение е разпространен за обсъждане от стачкуващите учители и друг персонал.
Междувременно стачката и протестните действия в цялата страна продължават.
В София утре ще се състои пореден митинг на учителите от 16.30 ч. на площад Независимост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във