Банкеръ Weekly

Новини

Синдикатите искат увеличение на минималната заплата на 330 лева от 1 април

Минималната заплата да се увеличи от 310 лв. на 330 лв. от 1 април. За това настояват от КТ bdquo;Подкрепаldquo; в изпратено до медиите и служебния кабинет писмо. Повишението е само една от мерките, които синдикатите ще предложат на служебното правителство. Пакетът включва и промяна в банковия сектор, които да гарантират правата на потребителите.


От bdquo;Подкрепаldquo; настояват за приемането на формула за определянето на минималното възнаграждение и за неговото индексиране всяка година. Според синдикатите ръстът в минималната заплата не води до намаляване на заетостта и увеличаването на безработицата, както твърдят от работодателските организации.


От конфедерацията предлагат още да се въведат критериите за така наречената енергийна бедност и на тази база определени потребители да бъдат подкрепяни чрез различни мерки. В Европейския съюз е възприето, че защитени потребители са тези, които харчат повече от 10% от доходите си за енергия.


До края на годината обезщетението за отглеждане на дете между първата и втората година да се изравни с минималната заплата. Сега то е 240 лв., тъй като беше отвързано от размера на минималната заплата през миналата година и оттогава не е променяно, искат още от синдиката.


По отношение на банковия сектор се предлага изменения в Закона за потребителския кредит, който да забрани на банките да променят едностранно и произволно лихвите по вече отпускани заеми.


От bdquo;Подкрепаldquo; настояват и за назначаването на финансов омбудсман, който да е посредник при споровете между клиентите на банките и самите кредитни институции, за да не се стига до съдебни дела. Такава длъжност имало в 24 страни членки на ЕС.


Синдикатите предлагат още и премахване на таксата за предсрочно погасяване след първите 12 месеца от обслужването на кредита. Според тях трябва да се създаде и т. нар.лоша банка, която да поеме лошите и несъбираеми кредити на банките, като по този начин вероятно ще се освободят над 5 млрд. лева, с които ще се даде тласък на кредитирането в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във