Банкеръ Daily

Новини

Синдикати и църква срещу проектозакона за детето

Проектозаконът за детето ще задълбочи бездуховността, арогантността и липсата на гражданско образование при възпитанието на българските деца. Това се казва в писмо до медиите, изпратено от синдикат bdquo;Образование към КТ bdquo;Подкрепа.


Според профсъюза третирането на синдикатите и църквата, като нещо опасно и дистанцирането от тях е терор срещу нуждите на детето да се превърне в равностоен гражданин на Европа.


ldquo;Синдикатите учат хората на граждански права и позиции, а църквата въвежда християнските добродетели, жизнено важни за утвърждаване на истински духовни ценности в детския мирогледrdquo;, се посочва в позицията на bdquo;Подкрепаldquo;. От конфедерацията на труда посочват още, че никъде в проектонорматива няма текст, който въвежда цензура към лошите примери на обществото, за да запази крехкия детски мироглед.


bdquo;Защото лошите примери видени в порнографски канали, в изпълнения на фолк звезди, в поведение на невъзпитани политици и неосъдени престъпници възпитават негативно и са в дисонанс с говореното в училище, твърдят синдикатите.


С текстовете в проектозакона за детето със забрани към профсъюзите и църквата, се гарантира изграждането на деца без християнска вяра и без гражданска позиция, категорични са хората на Тренчев.


В чл. 23, ал. 3 от проектозакна се посочва, че bdquo;всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. Нарушенията се наказват с глоби от 2000 до 4000 лв., а за повторно нарушение - от 4000 до 5000 лева.


В него е акцентирано на финансовите лостове, които се използват в помощ на възпитанието, като те се налагат само към родители. Пропуснато е да се посочи и гарантира, че глобите важат и за родители роми, защото досега в синдикат bdquo;Образование нямат примери за съществуването на такава практика.


Затова КТ bdquo;Подкрепа предложи на Министерството на труда и социалната политика да оттегли този законопроект и преосмисли концепцията на закона.


Пловдивският митрополит Николай също остро разкритикува текст от проекта на Закон за детето, забраняващ въвличането на деца в религиозни дейности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във