Банкеръ Daily

Новини

Симеон Дянокв: Минималният фискален резерв, заложен в Бюджет 2012 остава на равнищата от тази година от 4.5 млрд. лева

Минималният фискален резерв, заложен в Бюджет 2012 остава на равнищата от тази година от 4.5 млрд. лева и няма да бъде намален. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков след днешното извънредно правителствено заседание, на което бе приета макрорамката на страната за следващата година. Той уточни, че здравното министерство получава допълнително 10 млн. лв. за спешна помощ. Други 250 млн. лв. за заложени за повишаване на минималните пенсии. Дянков уточни, че тези средства са предимно за вдовишките пенсии.


Частично са променени от правителството днес и три от общо петте данъчни закона, посочи Дянков.


Според изменение в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, се освобождават от годишна данъчна декларация хора, придобили доходи от само трудово правоотношение.


От началото на следващата годината ще се прилага намалена акцизна ставка за бира, произведена в страната в независими малки пивоварни, каза още Дянков. Това е заложено в промяната на Закона за акцизите и данъчните складове. От 1 януари следващата година, ще се промени акцизната ставка върху природния газ, посочи още министърът. С 1,70 лева па един гигаджаул скача цената на моторно синьо гориво, а за отопление газът ще се повиши с 20 стотинки.


Изменен е Законът за ДДС, в полза на хотелиерите, които вече ще се ползват от 9% данък добавена стойност, така като досега се облагаха и туроператорите.


Огромно плащане от 1.8 млрд. леваnbsp; предстои през януари 2013 г. по еврооблигациите на Милен Велчев, каза още финансовият Министър. Според него България не разполага с такива средства. Поради тази причини правителството ще бъде принудено или да емитира еврооблигации или държавни ценни книжа.Преизпълнение на приходите от митниците с около 500 млн. лева се очква за 2011 година, посочи още Данков. Това, според него, ще покрие дефицита от 330 млн. лева в бюджета на Националния осигурителен институт, каза още Дянков.


Проектобюджетът за 2012 г. ще бъде входиран в парламента, но без церемония, каза още финансовият министър. Това е тежка финансова година за цяла Европа и не е време за церемонии, категоричен бе Дянков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във