Банкеръ Daily

Новини

Симеон Дянков: Заплатите в силовите министерства скачат

Увеличение на заплатите в министерствата на вътрешните работи и отбраната може да има само, ако поетапно техните допълнителни преференции, като почивни дни и заплати при пенсиониране, се изравнят с тези на другите държавни служители. Това заяви в Пловдив вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на откриването на форума Национални есенни изложби - Пловдив 2012. Той добави, че увеличението може да достигне до 12% в МВР и Държавната агенция Национална сигурност.


За повишението на заплатите в силовите министерства се говори от седмици, а служителите на МВР заплащиха да излязат на протест на 22 септември заради исканите с 25% по-високи възнаграждения. Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче обясни, че в условията на криза не може да се харчат повече пари, отколкото са изкарани.


За да спре напрежението обаче той обеща да подобри материалната база и да създаде по-добри условия за труд на служителите на МВР.


От своя страна пък министърът на отбраната Аню Ангелов заяви вчера, че заплатите в армията трябва да бъдат повишени. Той подкрепи думите си с твърдението, че военните купували с лични средства дрехите и оборудването, което използвали в работата си. От уточненията на министърът стана ясно обаче, че засега всичко е на фаза преговори и разчети. Непрекъснато се водят разговори с финансовия министър Симеон Дянков, но засега няма решение на въпроса, обясни още Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във