Банкеръ Daily

Новини

Сигурността у нас: същата като на кино в САЩ

Терористичният акт на летище Сарафово в Бургас е планиран и подготвен извън България, заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев. В интервю по националното радио професионалист №1 във вътрешното министерство направи опит да замаже очевидните пропуски както в охраната на летището, така и в последвалото атентата разследване. Според него степента на сигурност за туристи и български граждани тук е еднаква с останалите държави по света. Можем да кажем, че България е била платформа за извършването на терористичния акт. България е също толкова сигурна държава, колкото е сигурно да отидеш на кино в САЩ, да се качиш на автобус в Лондон, да се качиш на влак в Испания и всяка една държава, която е била обект или в която е бил извършен терористичен акт, взима съответните мерки и България действа по същия начин, заяви Георгиев. Главният секретар отхвърли манипулациите, че чужди служби водят разследването по случая. Той посочи, че делото се води от българската прокуратура и българското следствие. Българските служби помагат и целият свят в момента работи за България. Помагат ни във всяко едно отношение, но ние сме хората, които пряко са натоварени с разследването, категоричен бе главният секретар.


След атентата в Сарафово и публикуването на фотороботите на предполагаемите извършители са получени хиляди сигнали в МВР, съобщи Георгиев. На 16 август вътрешното министерство разпространи фоторобот и на втория атентатор за бомбата в Бургас, информацията за когото сочи, че е използвал като документ за самоличност фалшива шофьорска книжка от Мичиган. Такова свидетелство беше открито и край останките от първия атентатор.


Главният секретар посочи още, че е имало сигнали, които са ги насочили в работата, но отказа да ги конкретизира. Ние сме направили своите изводи. Полицаите на улицата изпълняват и други задачи, които са важни, наред с охранителните мероприятия, които изпълняват стандартно. 100% от подадените сигнали са проверени, изчистени и отработени, каза още главният секретар на МВР.


Докато българските разследващи органи нищят случая, от Израел долетя новината, че МОСАД взима сигурността на своите граждани, пристигащи в България, в свои ръце. Агенти на службата ще се включат в подсигуряването на сигурността на израелците у нас по време на еврейската нова година Рош Ашана. Тази година тя се празнува на 17 септември и съвпада с празника на София, съобщи в началото на септември електронното издание на израелския вестник Йедиот Ахронот.


Според изданието, израелските служби продължават стриктно да наблюдават хода на разследването на атентата в Сарафово. В публикацията се казваше, че е особено важно българските власти да обявят като отговорна за кървавия инцидент организацията Хизбулла. Уличаването й трябва да доведе до обявяването й от Европейския съюз за терористична структура. Това обаче засега не се случва, тъй като ЕС отказва да нареди Хизбула сред терористичните организации в света. Не го направи и премиерът Бойко Борисов след посещението му в Израел в началото на тази седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във