Банкеръ Daily

Новини

Шуменска историческа седмица ще бъде акцент в честванията на 1330 години България

През 2011 г. се навършват 1330 години Българска държава. От далечното минало ни е завещана тази земя, подарена от природата и сътворена от умни и храбри хора. Това е нашата България – древност, сила и могъщество, магия, красота и песен. Такава я обичаме и трябва да я носим в сърцата си винаги и навсякъде! Длъжни сме да отдадем дължимата почит към предците ни, към създателите и творците на България. Това е началото на поканата към шуменци и гостите на града за честванията на 1330 години от създаването на българската държава. Информацията е от пресцентъра на общината след представянето й пред журналисти от заместник-кмета по просвета и култура Живка Тонева.
Началото на честванията бе поставено на 3 март пред ДКТ В. Друмев с възстановката Началото и тематичния концерт на ансамбъл Пирин.
На 25 март в Регионална библиотека Стилиян Чилингиров в 11 ч. ще започне щафетното писане на историческа ученическа книга Ние сме бъдещето на Шумен. Идеята е от всяко училище децата да представят есе, разказ, стихотворение, което в ръкопис да бъде вложено в книгата, каза Тонева. Автор на оформлението е художникът Деян Евтимов. Книгата ще се допълва по логиката на класьорите. А в навечерието на 24 май тя ще бъде връчена на кмета Красимир Костов.
На 26 март от 9.30 ч. пред Младежки дом под наслов 1330 стъпала към историята на България ще стартира изкачване на стъпалата към Комплекс Създатели на Българската държава. На финала ще бъдат раздадени фанелки с логото 1330 години България както и награди за победителите.
Две прояви ще има в Младежкия дом по повод 40-годишнината му – на 28 март от 8 ч. е младежката дискусия Какво би ни задържало или върнало в родния град Шумен и на 29 март от 18.30 ч. концерта 40 години Младежки дом в Шумен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във