Банкеръ Daily

Новини

Ще си сътурдничим си с Турция в сферата на ветеринарния и фитосанитарен контрол

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и посланикът на Турция Исмаил Арамаз се споразумяха за сътрудничество в областта на ветеринарния и фитосанитарен контрол. Найденов подчерта, че приоритет са добрите отношения между България и Турция и сътрудничеството в борбата със заразите по животните, които идват от Азия.
За борбата с шапа по животните е необходимо добро сътрудничество, каза министър Найденов и помоли посланика за съдействие в контрола на свободно преминаващите животни по граничните райони. Има отлични примери за съвместна работа, като случая със заразените от миниращ молец Tuta absoluta домати преди година, когато добрата комуникация и взаимните усилия помогнаха за бързото и ефективно решаване на проблема, посочи министърът.
На срещата бе обсъден и въпросът с улова на калкан в Черно море, за който от Европейската комисия са наложени квоти на България и Румъния, недостатъчни за покриване на нуждите на двете страни. За увеличение на квотите може да се говори, само ако към исканията на България и Румъния се присъедини и Турция. Това би могло да бъде и отличен пример пред Европейската комисия, че с Турция може да се работи добре още преди да е станала пълноправна членка на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във