Банкеръ Daily

Новини

ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧИМ В СОЦИАЛНАТА СФЕРА С КИТАЙ

Започваме обмяна на информация по политиката на заетостта и социалното осигуряване, каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на брифинг в МТСП след срещата с китайския си колега Тиан Ченпин. Пазарът на труда на двете страни е несравним по мащаби, но конкурентоспособността и повишаването на квалификацията на кадрите през целия живот са проблеми, които стоят и пред двете страни, отбеляза министър Масларова.
Министър Ченпин посочи, че целта на посещението му е да се ускори сътрудничеството между двете министерства в областта на социалната политика. Китайските граждани работят у нас предимно в областта на хотелиерството, ресторантьорството и изкуството. В Китай обаче работят малко българи, а живеещите там предимно повишават квалификацията, каза министър Масларова.
През ноември 2007 година двете министерства сключиха Меморандум за сътрудничество и разбирателство. Меморандумът предвижда съвместна работа в областта на усъвършенстване на трудовото законодателство и законодателството в областта на социалната сигурност, инспектирането на труда, насърчаване на заетостта, професионалното обучение и професионалната квалификация, социалния диалог и индустриалните отношения, равни възможности за жените и мъжете, усъвършенстване на пенсионните системи, в резултат на новите предизвикателства

Facebook logo
Бъдете с нас и във