Банкеръ Daily

Новини

Ще си сътрудничим в сферата на културата и изкуствата с Естония

Възможностите за разширяване на българо-естонското сътрудничество във всички области на културата и изкуството обсъди в Талин зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев с кълежката си Лайне Янес, както и със заместник-министрите на културата Пирет Линдпере и Антон Парн.
Той предостави проект на Програма за сътрудничество в областта на културата между двете министерства за периода 2011-2013 г., в която са залегнали конкретни прояви в сферата на двустранния културен обмен.
По време на срещата естонската страна запозна българската делегация със законодателството в областта на сценичните изкуства и по-специално - със Закона за националната опера и Закона за творческите личности и артистичните асоциации.
В рамките на посещението си в Естония зам.-министър Дерелиев посети специално създадения Информационен център за провеждането на инициативата „Талин – Европейска столица на културата през 2011 г.”
По време на визитата си в Талин, за обсъждане на двустранното сътрудничество в театралната област, зам.-министър Дерелиев проведе срещи с директора на Националния театър на Естония г-н Рейн Ойя, в рамките на която бяха договорени възможностите за пряко сътрудничество с Народен театър „Иван Вазов”, както и с ръководството на Националния куклен театър с Музей на Естония. Сътрудничеството в областта на филмовото изкуство и възможностите за участие на български и естонски филми в провежданите в двете страни международни филмови фестивали бяха обсъдени по време на срещата с г-жа Марга Лиске – директор на Естонската филмова фондация. Интерес от естонската страна за реализиране на съвместни проекти в областта на музиката бе заявен в рамките на разговорите с ръководството на Държавния концертен център на Естония.
В рамките на посещението си в Талин зам.-министър Дерелиев посети Информационния център за детска литература, обсъди с ръководството на Националния художествен музей на Естония възможностите за размяна на изложби и посети концерт в зала „Естония”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във