Банкеръ Daily

Новини

Ще си сътрудничим с Франция в сферата на копродукциите

България и Франция ще подготвят ново двустранно споразумение в областта на копродукциите. Това договори кд работното посещение в Париж заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев. Той взе участие в 35-ата конференция на ЮНЕСКО, по време на която постоянните представители на страните-членки на Световната организация избраха номинираната за поста Генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, посланик на Р България във Франция.
Зам.-министър Дерелиев имаше работна среща и в Министерството на външните работи на Франция, на която бяха разисквани въпроси от взаимен интерес в сферата на двустранното сътрудничество между двете страни в областта на културата и на аудиовизията. Зам.-министър Дерелиев проведе работна среща и с генералния директор на френския Национален център за кино и анимация и с директора на дирекция „Международни връзки”. На нея бе решено да се пристъпи към подготовката на нов проект на двустранно Споразумение в областта на копродукциите. Двете страни се съгласиха, че съществуващото Споразумение, което е подписано през 1971 г., вече не отговаря на настъпилите промени в България и във Франция.
По време на своята визита зам.-министър Дерелиев се срещна и с френски продуценти. На срещата бяха обсъдени възможности за реализация на филмови продукции на територията на България. Зам.-министър Дерелиев посети и френската Синематека. Нейните ръководители представиха своята институция, като разясниха механизмите на работа и начините на финансиране на Синематеката. Обсъдиха се възможности за сътрудничество и реализация на общи проекти. Зам.-министър Дерелиев разгледа сградата на Синематеката, запозна се с медиатеката й, както и с нейните музеи и музейни експозиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във