Банкеръ Daily

Новини

Ще си сътрудничим с Босна и Херцеговина в сферата на науката, образованието и културата

България и Босна и Херцеговина подписаха Програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата. Това съобщиха от Министерство на външните работи.
В специалната зала на Парламента на Босна и Херцеговина днес бе подписана Програмата. От българска страна подпис сложи посланик Андрей Трънски, а от страна на БиХ - министърът на гражданските въпроси Средое Нович.
В словото си по време на церемонията Нович изрично подчерта значението на споразумението за БиХ като по-нататъшно продължение на политическите отношения. Той изрази очакване за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери, най-вече в образованието - чрез размяната на лектори и студенти, оказване на експертна помощ от българска страна в археологията и консервация на паметници на културата.
От своя страна посланик Трънски изтъкна, че България е първата държава, признала БиХ, и никога не сме поставяли под съмнение принадлежността на БиХ към европейското семейство, израз на което са и редицата двустранни актове за сътрудничество в областта на евроатлантическата интеграция. Той посочи, че споразумението ще даде възможност за по-нататъшното активизиране на съвместната дейност за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата. Андрей Трънски използва случая да благодари за подкрепата, дадена от БиХ при избирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във