Банкеръ Daily

Новини

Ще проверяват колите ни за пет секунди

На софиянци вече няма да им се налага да чакат, докато полицаите сверяват личните им данни или проверяват собствеността на автомобила им. Първо РПУ в столицата вече разполага с техника, с която въпросната проверка ще става за по-малко от пет секунди, независимо от местоположението им. Оборудването за системата ТЕТРА (TErrestrial Trunked RAdio), на стойност над 100 хил. лева, бе дарено на българското правителство от телекомуникационния гигант Нокиа. Лично вътрешния министър Георги Петканов го получи на 26 януари от вицепрезидента на Нокиа Стефан Видомски. Дарението включва 12 преносими терминала, хардуерен сървър, както и специализиран софтуер, с който да се осъществява връзка между различните информационни системи на МВР и мрежата ТЕТРА. Оборудваните по този начин полицаи ще имат постоянна връзка с всички мрежи в структурата на МВР.
ТЕТРА е световен стандарт за цифрови мобилни радиомрежи, създаден специално за нуждите на държавната администрация и компаниите с национално значение. Освен обикновени обаждания и изпращане на кратки съобщения тя дава възможност и за скоростен трансфер на данни. Самата информация е кодирана, разговорите по никакъв начин не могат да бъдат подслушвани в реално време, обясни за БАНКЕРЪ изпълнителният директор на Нокиа България Красимир Ганчев. ТЕТРА може да се използва и като обикновен мобилен апарат (за разговори с абонати на БТК, М-тел, Глобул и чужди оператори), и като радиостанция.
Притежаваната от МВР ТЕТРА-мрежа засега е единствена по рода си на Балканите. Тя беше пусната в експлоатация в средата на миналата година, като първоначално обслужваше предимно Гранична полиция. Изграждането на системата продължи 9 месеца и излезе около 6 млн. евро. Парите бяха осигурени по програмата ФАР на Европейския съюз, а оборудването беше доставено от Нокиа. Мрежата се управлява от сградата на Министерството на транспорта и съобщенията в София. До момента тя покрива около 13 процента от територията на страната. МВР предвижда в най-скоро време в системата да се включат полицейските управления и от другите по-големи градове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във