Банкеръ Daily

Новини

Ще ни тровят законно до края на 2013-а

Странни разбирания имат българските управници и чиновници. Особено тези, които отговарят за екологията - преди и сега. Вместо да си посипят главата с пепел и да признаят провала си, хората от Министерството на околната среда и водите се похвалиха през седмицата, че са преметнали Европейската комисия - както правят учениците с учителите си, като им представят фалшиви медицински. Най-смущаващото е, че не изпитват никакво неудобство.


От години азотният диоксид във въздуха на София и Пловдив далеч надскача нормите, но никой от редуващите се властници не намери за нужно да направи каквото и да е било по въпроса. За разлика от нашенските началници обаче, още през 2009-а в Брюксел се загрижиха за живота и здравето на 2.5 милиона българи и както си му е редът, заплашиха България с наказателна процедура и с глоба от 50 хил. евро на ден. Но вместо да се стреснат и да предприемат някакви мерки за решаването на проблема, управниците ни, както обикновено става у нас, започнаха да се вайкат и да крънкат отсрочки от Европейската комисия. И така цели три години, докато на 5 септември евроекспертите най-сетне се прекършиха пред упорития инат на българите да продължат да се тровят и позволиха да нарушаваме еконормите до края на 2013-а.


Освен пълна управленска немощ това поведение на българските политици категорично показва, че въобще не ги е грижа за хората, които са принудени всекидневно да дишат отровните газове. Дори се гордеят, че това ще се случва! Удължаването на срока за постигане на съответствие е значителен успех за страната по отношение на прилагането на европейското законодателство за качество на въздуха предвид факта, че около две трети от всички решения на Европейската комисия във връзка с постигането на нормите за този замърсител са отрицателни, се казва в официалното съобщение на екоминистерството. С други думи: видяхте ли, излязохме по-лукави от дявола и измъкнахме това, което искахме от Брюксел.


Интересно, какво ли си мислят чиновниците в европейската столица, които са дали тази отсрочка? След като три години се стараха да ни вразумят, явно са разбрали, че това няма да стане и са си казали: щом искат да живеят в мръсотия и мизерия, нека продължават. То така или иначе не изпълняваме почти никакви евроизисквания за опазването на околната среда и за всички сме поискали отсрочки, та за мръсния въздух ли ще ни се заядат... Още ги няма регионалните сметища, които трябваше да са готови през юли 2010-а.


Липсват и пречиствателните станции в големите градове, които трябваше да въведем в експлоатация още преди 2011-а.


Същото е и с водопроводната и канализационната мрежа, до която нямат даже досег над 30% от българите.


Нелепото е, че за да направим всички тези неща, от Европа ни даваха и купища пари, но ние пак заложихме на... отсрочките. Както е тръгнало, нищо чудно догодина пак да се примолим на Брюксел да не ни глобява за азота във въздуха, защото е сигурно, че той ще си е все така над нормите и нищо няма да се е променило.

Facebook logo
Бъдете с нас и във