Банкеръ Daily

Новини

Ще бъде изработен нов закон за подземните богатства

Ще бъде изработен нов закон за подземните богатства. Това стана ясно от срещата на министъра на икономиката Трайчо Трайков с ръководството на Българската минно-геоложка камара. В разговорите участваха още заместник-министър Мая Христова и директорът на дирекция „Природни ресурси и концесии” в министерството Христо Казанджиев, съобщават от пресцентъра на икономическото ведомство.
Това е първото правителство от осем години насам, което демонстрира политическа воля за решаване на натрупаните проблеми в бранша, заяви в изказването си председателят на камарата Лъчезар Цоцорков. По време на срещата стана ясно, че браншът е обединен около основните идеи за промяна в нормативната уредба – да се създаде единен орган за управление на подземните богатства и принципите и методите за определяне на концесионните такси да бъдат записани в закона. Министър Трайков приветства факта, че целият минен сектор подхожда с консенсус към най-важните проблеми и изрази надежда, че те ще бъдат разрешени бързо и адекватно. Българската минно-геоложка камара работи върху проект на нов закон за подземните богатства, който ще предостави на министерството до края на месеца, обяви Лъчезар Цоцорков. В отговор министър Трайков се ангажира предложенията за промяна в законодателството да бъдат интегрирани по най-добрия за бизнеса и за държавата начин.
По данни на камарата минният сектор създава 5% от БВП в страната и в него са заети пряко около 30 хил. души, а непряко – около 150 хил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във