Банкеръ Daily

Новини

ЩЕ БЪДАТ НАПРАВЕНИ ПОДОБРЕНИЯ НА ГКПП КАПИТАН АНДРЕЕВО

на ГКПП Капитан Андреево ще бъдат направени частични подобрения, заяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, който посети днес граничният пунк. Големите табла с пожелания за „добре дошли и „приятно пътуване ще бъдат сменени, тъй като са стари и избледнели и на някои места ще бъдат подновени пътната маркировка и асфалта. Министър Василев припомни, че в края на 2004 г. специално за ГКПП Капитан Андреево са отделени 7 млн. лв. за изграждането на бетонова площадка, за асфалтиране, както и за козметични ремонти на сгради.
Капитан Андреево е осмият ГКПП от общо единадесет, на който вече е внедрена системата „единен фиш. Тя ще заработи още и на Малко Търново, Калотина и Гюешево. На ГКПП Гюешево системата ще се въведе след приключване на основния ремонт там.
Министър Василев припомни, че „единен фиш се въвежда на всички сухопътни ГКПП на България, които са явяват външна за Европейския съюз граница. Ефектите от системата са - автоматизирането на процеса повишава пропускателната способност на ГКПП, подобрява качеството и намалява времето за обслужване. Министър Василев посочи, че системата е важна мярка за прозрачност и отчетност. В подкрепа на това Александър Косерков - началник сектор „Разрешителни в Управление „Пътни такси и разрешителни(УПТР) каза, че в УПТР е постъпил сигнал за неправомерно искане на пари на ръка от двама служители на ГКПП Капитан Андреево и двама на ГКПП Златарево. След направена проверка ръководството е предприело мерки за дисциплинарно уволнение на провинилите се служители. За подобни злоупотреби от Националната ветеринаро-медицинска служба са предприели действия за уволнение на петима свои служители.

Министър Василев подчерта, че системата „единен фиш помага подобни нарушения да спрат, тъй като гражданите са наясно, че плащането на всички дължими такси и глоби става на едно място - в банковия офис след преминаването през целия процес на граничен контрол. Всяко друго искане на средства е нарушение, за което те могат да сигнализират.

Министър Василев обясни, че системата е нова и за самите служители и поражда трудности, но само в началото, докато свикнат и изрази увереност, че увеличаването на трафика през лятото няма да доведе до проблеми или до забавяне в обслужването.

На българско-турската граница министър Василев се срещна с заместник-валията на област Одрин Дженгизхан Аксой, който обясни, че в момента на турското ГКПП протича много сериозен ремонт, който се очаква да приключи до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във