Банкеръ Daily

Новини

ШЕФЪТ НА ИНТЕРПОЛ НИ ПОХВАЛИ, ЧЕ СМЕ ЗАЛОВИЛИ 3,5% ОТ ИЗДИРВАНИТЕ ЛИЦА

Само за една година България е заловила 3,5 процента от всички издирвани чрез Интерпол лица. Това заяви генералният секретар на Интерпол Роналд Нобел пред българската делегация на 77-мата Генерална Асамблея международната полицейска организация. Той благодари за приноса на МВР в борбата с трансграничната и организирана престъпност
Роналд Нобел специално открои участието ни в операции за издирване на лица, които се занимават с детска порнография и педофилия. България е заловила 3,5 процента от всички издирвани чрез Интерпол лица. Страната ни има особен принос, предвид географското си положение, при участието в проекти на Интерпол за противодействие на биотероризма и на организираната престъпност и терористична дейност от Близкия Изток, Кавказ и Централна Азия.
Генералният секретар Роналд Нобел отчете, че България е предоставила 130 809 записа само за последната година за базата данни на Интерпол за откраднати и загубени български документи за самоличност. Съвместно с Интерпол МВР е провело 16 международни полицейски операции по противодействие на трафика на наркотици, хора, финансови престъпления и престъпления по Интернет /детска порнография/. По-характерни от тях са – операция “Туарег”, провеждана съвместно с италианските правоохранителни органи, операция “Балтико” за издирването на 34 естонски граждани, обвинени за въоръжени грабежи от бижутерски магазини в Европа и Япония, операции “Елвис” и “Майбах” за задържане и екстрадиция на български граждани, обвинени от италианските власти за осъществяване на трафик на жени с цел сексуална експлоатация.
Добрата практика на България при противодействие на международната престъпност ще бъде публикувана на откритата страница на Интерпол.
Генералният комисар на МВР Павлин Димитров благодари на Роналд Нобел за активната подкрепа, която оказва на българската полиция в досегашната й работа и особено за личния му ангажимент при финансирането на проекти, свързани с техническото обезпечаване на охраната на гранични пунктове в България – външна граница на ЕС.
Генералният секретар Роналд Нобел и генералният комисар на МВР Павлин Димитров се договориха за провеждането на съвместни операции с мандата на Интерпол на територията на България в съответствие с очертаните приоритети по време на 77-мата Генерална Асамблея за противодействие на трансграничната и организирана престъпност.
Българската делегация получи покана от господин Нобел да гостува в генералния секретариат на Интерпол в Лион, Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във