Банкеръ Daily

Новини

Шефът на Европол похвали правителството за мерките срещу организираната престъпност

През последните две години правителството ви показва политическа ангажираност и много положителни знаци по отношение на противодействието на организираната престъпност. Това каза директорът на Европол Роб Уейнрайт на пресконференция в Министерския съвет.Премиерът и министър Цветанов изпращаха и изпращат ясно послание, че са твърдо решени да се борят срещу нея, за да превърнат България и Европа в по-сигурно и по-безопасно място за гражданите, посочи още Уенрайт.
Наскоро приключилото мащабно проучване на заплахите от организирана престъпност в Европа налага извода, че престъпниците стават все по-умни и намират все повече ресурси и ефективното им противодействие е все по-голямо предизвикателство. Най-важното оръжие е ответната реакция. С публикуването на нашия доклад имаме послание към всички полицейски структури в Европа – че трябва да сме още по-безпощадни и да предприемем твърди съвместни мерки, за да разбиваме тези престъпни синдикати, каза той.
Оперативната информация, предоставена от българските власти за изготвянето на оценка на заплахите от организираната престъпност, е на отлично ниво и с много високо качество. Благодарение на тази информация имаме ясна представа за картината на организираната престъпност в страната и в региона – заяви гостът.
Операция „Еврото” е поредният успех, част от голямо международно полицейско разследване срещу една група, която Европол смята за най-опасните престъпници в Европа, занимаващи се с фалшификации – заяви Роб Уейнрайт. Той поздрави българското вътрешно министерство, експертите от Испания, Европол и Евроджъст, които са подпомогнали реализацията. В някои области, като борбата с печатането на фалшиви евро българското участие е едно от най-добрите – подчерта той. Обсъжда се и възможността експерт от Европол да работи на място.
Директорът на европейската агенция заяви, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов винаги може да разполага с подкрепата на Европол, за да може съвместно „отново и отново да разбиваме организираната престъпност”. Начините за консолидиране на усилията и разширяване на сътрудничеството в тази насока са били тема на дискусия по време на работните срещи с ръководството на МВР и с премиера Бойко Борисов.
Министър-председателят подчерта добрата съвместна работа не само по противодействие на производството и разпространението на фалшиви евробанкноти, но и срещу престъпленията, свързани с кредитни карти, крадени автомобили, прането на пари. Той съобщи, че вече има съвместна работна група с Европол, която работи по всички тези проблеми.
В отговор на въпрос Роб Уейнрайт отбеляза, че има около 20 водещи оперативни проекта за борба с организираната престъпност в Европа и експертните полицейски служби в България работят съвместно с Европол по повечето от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във