Банкеръ Weekly

Новини

Шефът на Бенк ъф Сайпръс подаде оставката

Председателят на Бенк ъф Сайпръс (Bank of Cyprus) Андреас Артемис е подал оставка, съобщават световните агенции. По-късно днес молбата му за напускане ще бъде разгледана от борда на директорите на най-голямата кредитна институция в Кипър.


Според местния новинарски сайт Stockwatch, Артемис се е отказал от поста заради условията по заема от 10 млрд. евро, според които Бенк ъф Сайпръс ще погълне дълговете на Лайки банк.


Спасителния план, договорен с Брюксел, нанася сериозен удар върху инвеститорите с депозити над 100 000 евро в двата най-големи кипърски кредитора и включва закриването на Лайки банк.


Централната банка на Кипър заяви по-рано днес, че е назначила Динос Кристофидес като специален администратор, които ще приложи процедурата по преструктурирането на Бенк ъф Сайпръс.


Всички трезори на острова остават затворени за 11 пореден ден, след като централния депозитар отложи тяхното отваряне за четвъртък.


Близо 3 000 студенти и ученици протестираха пред парламента днес, заради затворените банки в Никозия.


След завръщането си от Брюксел президентът Анастасиадес заяви, че е възможно въвеждането на временни ограничения на транзакциите, които да предотвратят изтичането на капитали от банките.


Кипърският министър на финансите Михалис Сарис предупреди днес пред радио Би Би Си, че големите вложители в банките на острова могат да загубят до 40% от спестяванията си, като част от международния спасителен план от 10 млрд. евро. Точният размер на загубите все още не е напълно ясен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във