Банкеръ Daily

Новини

Шефът на БДЖ подаде оставка

Йордан Недев е подал оставка като изпълнителен директор на БДЖ. Това съобщи лично министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес. По думите му като мотив за оставката Недев е посочил лични причини. За момента длъжността изпълнителен директор на холдинга ще бъде изпълнявана от финансовия директор Велик Занчев.


Йордан Недев стана изпълнителен директор на БДЖ преди малко повече от година ndash; на 1 юли 2011 година. Той замени на поста Пенчо Попов, като според мотивите на транспортното министерство смяната трябваше да доведе до подобряване на качеството на обслужване на пътниците, постигане на по-високи икономически резултати и ускоряване на реформите в областта на железопътния транспорт.


Недев пое курс към освобождаване на железопътната компания от несвойствени дейности, каквито са почистването на вагоните, охраната на обектите и други странични активности. Важно направление в опитите за стабилизиране на железницата бе програмата за съкращение на разходите, заради която в края на миналата година имаше сериозни протести и стачки.


Сериозен проблем, пред който той беше поставен през последния месец, беше решението да се спре държавната субсидия за железниците заради кредита от 150 млн. лв. към Световната банка. В крайна сметка до това не се стигна и субсидията беше преведена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във